Standartlar

Uluslararası Geçerliliğe Sahip Standartlar

Standart, bağlama bağlı olarak çeşitli konu ve alanlara farklı şekilleri ile atıfta bulunabilir, ancak genel olarak, bir ölçüt olarak geniş çapta ya da uluslararası alanda kabul edilen veya üzerinde anlaşmaya varılan bir kalite veya performans düzeyine atıfta bulunur.

Ürün, Üretim, endüstri ve hizmetler bağlamında bir "standart", bir ürünün/hizmetin veya sürecin karşılaması gereken minimum kalite veya performans seviyesini belirten bir dizi yönerge veya düzenlemeye atıfta bulunabilir. Örneğin NSO-NAP 7, Vegan-Vejetaryen Ürün/Hizmet gereksinimleri için bir "standart” tır.

Genel olarak Standart, çeşitli farklı bağlamlarda tutarlılık ve güvenilirlik oluşturmak için kullanılan bir terimdir ve ürünlerin/hizmetlerin doğru üretilmesini, işlerin doğru şekilde çalışmasını ve gerekli gereksinimleri karşılamasını sağlamada çok önemli bir rol oynar.

Standartlar, çeşitli alanlarda tutarlılık, birlikte çalışabilirlik, kalite ve güvenliği sağlamak için ortak bir çerçeve sağlayan oluşturulmuş yönergeler, kurallar veya spesifikasyonlardır.

Standartların Faydaları Nelerdir ?

  • Birlikte çalışabilirliği teşvik eder: Standartlar, bir ürünün veya sistemin veya teknolojinin farklı bileşenlerinin birlikte nasıl üretilmesi ya da çalışması gerektiğini tanımlar, birbirleriyle iletişimi, düzgün üretimi ve çalışabilmeyi sağlar.
  • Kaliteyi artırır: Standartlar, ürün veya hizmetlerin belirli bir kalite düzeyini karşılamasını sağlamaya yardımcı olabilecek performans, işlevsellik ve güvenlik için kıyaslamalar oluşturmaya yardımcı olur.
  • Güvenliği artırır: Standartlar, ürünün/hizmetin güvenli bir şekilde üretilmesi ve iyi bir üretim için yönergeler ve düzenlemeler oluşturmak için kullanılabilir.
  • İnovasyonu teşvik eder: Standartlar, tüm tarafların üzerinde çalışabilecekleri ortak bir kurallar ve beklentiler seti sağlayarak inovasyon için eşit şartlar yaratılmasına yardımcı olabilir.
  • Uluslararası ticareti kolaylaştırır: Standartlar, farklı ülke ve bölgelerde ürün ve hizmetler için ortak gereksinimler ve beklentiler belirleyerek ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına ve karmaşanın ortadan kaldırılması ile ayırt edilmesine yardımcı olabilir.

Standartlar, ürünlerin, hizmetlerin, çeşitli endüstriler ve uygulamalarda tutarlılığın, güvenilirliğin ve güvenliğin desteklenmesine yardımcı olur ve teknoloji ve ürünlerin amaçlandığı gibi çalışabilmesini sağlamak için ortak kriterleri belirleyen önemli bir araçtır.

Standartlara Örnek Olarak; Genel olarak, veganlar, bitki bazlı bir diyet izleyerek ve diyet seçimlerinin beslenme ve yaşam ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için NSO Doğal Standartlar rehberliği arayarak NSO-NAP 7 Vegan Standartı ve küresel ortak tek vegan etiketi ile ilgilenirler.

Veganlar, et, süt ürünleri, yumurta ve bal gibi hayvansal ürünleri, yan ürünleri ve gıda dışı tüm tüketim ürün ve hizmetleri tüketmekten kaçınan ve genellikle giyim ve kozmetik gibi yaşamlarının diğer alanlarında hayvansal kaynaklı ürünleri kullanmaktan kaçınan kişilerdir. Bu genellikle maneviyat, adalet, etik, çevresel ve/veya sağlık nedenleriyle motive edilir.

Diyet standartları açısından veganlar genel olarak; tam tahıllara, meyvelere, sebzelere, baklagillere, kabuklu yemişlere ve tohumlara öncelik veren bitki bazlı bir diyete bağlı kalırlar. B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi tipik olarak hayvansal ürünlerde bulunan belirli besinlerin yeterli alımını sağlamak için güçlendirilmiş gıdaları veya takviyeleri tüketmeyi de seçerler.

Veganlar ayrıca, beslenme açısından yeterli bir diyet sağlamak için Sivil Toplum Örgütleri gibi bölgesel veya IBI/NSO Organizasyonları gibi uluslararası kuruluşlar tarafından sağlananlar gibi belirli tüketim ve yaşam standartlarını veya yönergelerini izlemeyi seçerler.

Vegan Standardı gibi NSO (Uluslararası Doğal Standartlar Organizasyonu) tarafından Küresel ihtiyaçlar için Doğal Standartlar üretmektedir.

Bu standartlar, Vegan , Vejetaryen, Ekolojik İşaretleme, Yaşam Zinciri Etiketleri (Gluten Free, GMO Free/Non-GMO, Paraben Free vb.), Doğal Gıda, Ürün, Ambalaj, Enerji, Helal vb. birçok doğal alan için Gereksinimleri ortaya koyarak uluslararası pazara, üretici, tüketici ve devlet kurumlarına fayda ve çözüm sağlar.

Uluslararası NSO Standartları Nelerdir ?

Doğal Standartlar Hakkında Bilgi Alın

  • NSO-NAP 1 Doğal Gıda Ürün Standardı,
  • NSO-NAP 2 Doğal Gıda Helal Standardı,
  • NSO-NAP 3 Ecogloballabel Standardı,
  • NSO-NAP 4 Doğal Kimyasal ve Kozmetik Standardı,
  • NSO-NAP 5 Doğal Enerji Standardı,
  • NSO-NAP 6 Doğal Ambalaj Standardı,
  • NSO-NAP 7 Vegan-Vejetaryen Standardı,
  • NSO-NAP 8 Doğal Helal Tedarik Zinciri Yönetim Standardı,
  • NSO-NAP 9 Azotex Doğal Tekstil Standardı,
  • NSO-NAP 10:2020 Yaşam Zinciri İçin Hijyen, Sağlık ve Biyogüvenlik Yönetim Sistemi (HOBF),
  • NSO-NAP 11 Helal Vegan - Vejetaryen Standardı,
  • NSO-NAP 12 Gluten Free Standardı.
Standartları Gör
nso logo