İslam dini helal esaslarınca tanımlanan şekilde üretilen ürün ve hizmetlerin; güvenilir, din bilinci tam, muteber, otorite ve tarafsız bir etiketleme kurumunun, etiketlemeye tabi olan üretimi denetlemesini, dini kurallar, SMIIC 1 ve MS 1500 gibi standart gereksinimlerini karşıladığının teyit ve tescil edildiği Helal Sertifikası sembolü veya Helal Belgesi işaretine “Helal Sertifikası” denir.
Gıda ürünlerinde helallik şartı ile beraber, GDO' suz, sağlığı tehlikeye atmayan ve safiyetin de olduğu şartlar gereklidir.
HACCP, ISO 22000, FSSC 22000 gibi gıda güvenliği sertifikaları olmasa bile uygulamalarının yapılması ile Helal Belgesi / Helal Sertifikası alabilirsiniz.
Helal Sertifikası; gıda (HELAL GIDA) ve gıda dışı (Helal kozmetik, kimya, helal tekstil, enerji, helal finans, helal turizm-helal otel-konaklama vb.) ürün ya da hizmetler için alınabilir.
Helal Sertifikası Nasıl Alınır ?
Helal Sertifikası almak için işletmelerin kesim, tüm hammadde ve katkı maddelerinin veya hizmet şartlarının helallik uygunluk değerlendirmeleri konusunda şüphelerini gidermiş olmaları gerekir.
Belgelendrime için;
Helal politikası ve helal uygunluk yapısı oluşturulmuş, uygulanıyor ve sürdürüyor olmalıdır,
ISQ gibi bir Uygunluk Değerlendirme Kuruluşuna tespit edilmiş bir helal kapsam (ürün/faaliyet) için başvurunun yapılması,
Helal Belgelendirme Sözleşmesi’ nin karşılıklı olarak onaylanması,
Başvuran kuruluşta denetim/kontrol ve/veya ürün test muayene uygunluk değerlendirmesi, Değerlendirme sonucu uygun olan kuruluşa Helal Sertifikası’ nın verilmesi şeklindedir.
Helal Sertifikası Alabilecek Hizmetler ve Ürünler
- Gıdalar
- İçecekler,
- Kimyasallar,
- Kozmetikler,
- Tekstil ürünleri,
- Restoranlar, kafeler ve yemekhaneler,
- Kesimhaneler (Mezbahalar),
- Finans,
- Lojistik,
- Enerji,
- Turizm ve Otel - Motel gibi Konaklama Tesisleri.